Followers

bahasa inggeris penting atau x???

www.tips-fb.com

bahasa inggeris...penting ker x?

perkara yg menjadi tanda tanya dalam kehidupan harian kita...n now..kerajaan terpk lak nak wat subjek BI tok subjek lulus atau x...naper setelah sekian lama kerajaan pk camni ek..aku pon jadi cam runsing r jap...hehe...

bagi pendapat aku r...BI ni penting untuk lulus and wajib dijadikan subjek lulus tok SPM...cuber korg pk...kalo subjek ni xjadi subjek lulus...ramai r rakyat malaysia yg xleh berkomunikasi dengan negara luar...n mmg ramai akan cakap...nper jepun leh kter xleh...kter leh...tp..now..rakyat jepun pon ramai tau bahasa inggeris...mungkin kter leh enforce rakyat luar tok belajar bahasa melayu bler nak berurusan dengan negara kita...tapi..korg xrasa rugi ker kalo kter...rakyat malaysia just tau berbahasa melayu...aku bukan nak kutuk bahasa melayu..aku sendiri menaip dalam bahasa melayu...tapi..aper salahnya kalo kita mengetahui bahasa lain selain dari bahasa melayu?

hmm...aku tau ramai dak2 kat luar sana xdapat masuk IPT kerana xlulus BI masa SPM atau pon xcredit...mungkin sebab 2 kerajaan terpk kan usul niyh...hmm..ntah r..aku stil rasa BI 2 penting....bukan kerana aku berbahasa inggeris bila bercakap..aku sendiri bercakap bahasa melayu sampai kawan2 aku pon panggil aku cikgu bahasa melayu...

aku tulis ni sebab nak mintak pendapat korg2 yg aku jadi followers blog dorg..hope dorg leh bg pendapat...aku jus nak tau...hmm...mungkin aper yg aku tulis ni mungkin xleh ditima oleh org lain...aper kater korg bg pendapat lak..k??

sekian dulu...

4 coretan:

skeletor said... Click To Reply!

BI mesti ah english... kalo ade org melayu yang still cakap BI tu tak pntg maknenye dorang still berfikiran kolot and tak kuar dari tempurung lagi.. tak slh nak jage bahasa ibunda tp smpi bahasa org lain taknak terime utk kepentingan sndr ape cerite... kalo kite ckp jepun n france dll leh takyah blaja bahasa BI, kite tak same mcm dorang, dorang da ade status. n kalo kite tgk sndr situasi kat youtube. org jepun kene gelak jek tak reti bahasa engeris

greenwave said... Click To Reply!

aku pn xbpa stuju ngn hal ni;...juz syarat lulus je kn bkn soh kedit pn b4 ni...besa r kjaan dh wt nnt br nk pth blk ngn cara lama...sk ngt wt bnd yg xpk abis2(sory r cm lari topic cket)

hannie_luv_vespa said... Click To Reply!

greenwave...
btol 2..
aku setuju...

hannie_luv_vespa said... Click To Reply!

skletor...
u got the point there...
aku setuju..